fredag, november 06, 2009

En regering som skyller sina egna tillkortakommande på andra borde avgå

Flera borgerliga politiker och deras sakkunniga antyder eller säger rent ut att det egentligen är Göran Persson och den förra Socialdemokratiska regeringens orsak till att regeringen Reinfeldt nu sagt ja till den tysk-ryska gasledningen. Eftersom den här borgerliga regeringen verkar vara mer ansvarslös än vad jag någonsin kunnat ana så föreslår jag ni som undrar vad som är rätt läser följande text från regeringenskansliet daterat sommaren 2006, dvs då det var en Socialdemokratisk regering:

Projektet ligger inte i Sveriges intresse. Sverige har ingen fördel av det men många nackdelar och flera av dessa innebär en betydande negativ påverkan för Sveriges del. Risken för Östersjöns miljö, försvars- och säkerhetsskäl, påverkan på fisket och förlust av handlingsfrihet i den ekonomiska zonen är de främsta skälen mot projektet. Det finns troligen alternativ till projektet som är miljömässigt, ekonomisk och teknisk bättre, något som kan göra det svårt att motivera ett tillstånd till projektet med tanke på den nationella lagstiftningens och EG-lagstiftningens syften att främja långsiktigt hållbara lösningar och miljöhänsyn.

Eftersom regeringen Reinfeldt a. inte ställt tillräckligt hårda miljökrav, b. inte lyssnade på de remissinstanser som kom med kritiska synpunkter, c. valde att lyssna på Putin, d. inte gjorde någon säkerhetspolitisk bedömning, så valde man alltså att säga ja till ett gigantiska fossilprojekt istället för att värna en hållbar miljö- och klimatpolitik. Undrar för övrigt om någon Bildt har aktier kvar i Gazprom?

För egen del har jag valt att tacka nej till seminarier, middagar och bjudresor till Ryssland angående gasledningsprojektet. Hade fakta varit att Sverige inte kunnat säga nej till gasledningen hade aldrig Nord Stream behövt lägga ner så mycket pengar på att lobba för sitt projekt.

Passar på att tipsa om Hartman som bloggat om journalister som lever på välgörenhet, och Ilse-Marie som bloggat om den "öppna utfrågningen" angående sjukförsäkringen, Åsa som också bloggat om gasledningen.


Andra bloggar om politik, Andreas Carlgren, gasledning, östersjön, Nord Stream, Rödgrön, Reinfeldt.

5 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Oj så bra! DU har inte en länk till det du hittat på regeringskansliet.
Vår morgontidning hade en helsida ledare idag där de skyllde på förra regeringen,,,,

Björn Fridén sa...

SVT har hela Promemorian här

http://svt.se/content/1/c6/71/74/62/Gasledningpolicy.pdf

Fritt ur hjärtat sa...

Tack Björn.

Unknown sa...

Sån tur att tidigare regeringar (liksom denna) inte har monterat ned försvaret då så vi har ngt i ryggen om vi skall sägas nej till en supermat, eller snarare två i denna fråga ! (sarkasmvarning!)

Särskilt när miljöundersöknignen nu inte kom fram till att det fanns synenrliga skäl att säga nej :(

/K

roberth sa...

Så borde ni inte suttit i 12 år din SOPA!