torsdag, november 05, 2009

Nytt rekord i bortförklaringar

sattes vid dagens frågestund i riksdagen. Vid flera frågor så försökte ministrarna, särskilt Littorin och Sabuni, att prata bort saklig kritik genom att vid upprepade tillfällen köra sitt gamla mantra om "12 år med Socialdemokratisk regering". Allt som är bra har med samma logik kommit till genom 3 år med borgerlig regering. Vilket naturligtvis inte är sant.

Men frågan är om inte miljöminister Andreas Carlgrens försök till svar på Anders Ygemans fråga var dagens höjdare när han försökte förklara att Reinfeldt och Putin hade pratat gasledning men ändå inte hade pratat gasledning. Att det funnits påtryckningar från Ryssland är lika uppenbart som att regeringen gav efter för dessa.

Det känns skönt att vara en del av det rödgröna samarbetet som sätter klimatfrågan högt på dagordningen och värnar Östersjön istället för Nord Stream . Jag kan dock notera att den så ofta frispråkiga Carl B Hamilton inte är överens med sina allianskamrater och pekar precis som flera andra kritiker på att det går på tvärsen mot den svenska energi- och säkerhetspolitiken.

För övrigt så undrar jag om Alliansens organga färg har samma syfte som den oranga varningstriangeln? Det vill säga farligt innehåll.

Läs gärna Alliansfritt som berättar mer om regeringens bortförklaringar och halvsanningar, mer om Hamilton, om farliga ledningar och om Moderaternas trixande med siffror.

Andra bloggar om politik, Andreas Carlgren, gasledning, östersjön, Nord Stream, Rödgrön, Reinfeldt.

3 kommentarer:

MårtenF sa...

En rödgrön regering hade varit tvungen att fatta samma beslut, fast det mörkar man om och försöker lura i den Svenska befolkningen att det fanns ett alternativ.

Det är internationell rätt som gäller och eftersom miljöprövningen visat att miljön inte riskerar att skadas så fanns det inget argument kvar för att stoppa bygget. Mona Sahlin & Co hade tvingats till samma beslut.

Jag är själv ytterst kritisk mot Nord Stream projektet men internationell rätt gäller oavsett färg på den Svenska regeringen.

CarlB sa...

MårtenF har naturligtvis rätt: en rödgrön regering hade varit tvungen att ta samma beslut. Tyvärr är det den förra tyska regeringen med socialdemokrater som tagit upp förhandlingarna med Gazprom och tecknat avtal med dom. Jag tycker att det är tråkigt och helt idiotiskt av tyskarna att binda upp sig till rysk gas,men när beslutet är lagt finns det inget den svenska regering kan göra åt saken. Men billiga politiska poäng går det alltid att fixa, Eva-Lena

Anonym sa...

Vad kom vi fram till i och med detta? Att pölitiker fånar sig är ju inget ovanligt. Intressantare än partipolitiskt käbbel är gasledningen. Spontant tycker jag att det är bra att vi får hit en gasledning. För att trygga vår energiförsörjning behöver vi alternativ. Sedan är det vår egen sak att organisera oss flexibelt, så att vi inte blir beroende av Ryssland. Allt är inte bara Putins fel.

Från det ena till det andra:

Anna Odell gjorde rätt!

- Peter Ingestad, Solna