tisdag, november 10, 2009

Vattenfalls elnät till salu, rea på allt

Men vem har egentligen gett Vattenfalls VD Lars Josefsson i uppdrag att sälja bolagets elnät/kablar/stolpar/kraftledningar och därmed förändra bolagets inriktning?

För enligt Regeringsformen 9 kapitel 9 § så måste regeringen får riksdagens godkännande vid förändring av Vattenfalls inriktning. Och det har hittills inte regeringen begärt, i alla fall inte offentligt. Men om kärnkrafts- och marknadskramarna Reinfeldt & Olofsson skulle kunna tänka sig sälja ut ännu mer av statens tillgångar för att få bygga ny kärnkraft i Storbritannien, så skulle det inte förvåna mig det minsta.

Men för att få ett svar på frågan hur regeringen har eller ska agera angående Vattenfall så lämnar jag för säkerhets skull in en fråga till näringsminister Maud Olofsson om hon tänker begära bemyndingande från riksdagen att ändra inriktning för bolaget. Svar ska ges inom fyra arbetsdagar vilket innebär att Olofssons svar kommer senast måndag den 16 november.

Andra bloggar om politik, Vattenfall, kärnkraft, Maud Olofsson, Fredrik Reinfeldt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vattenfall har ett avkastningskrav på sig från staten, vilket innebär att Vattenfall måste dra in pengar till statskassan. Kommande regleringar av nätavgifterna i Sverige och EU kommer medföra att Vattenfall, kommer att dra in mer pengar till staten genom att bygga kärnkraftverk i England istället för att äga elnät.

Dawit sa...

Re Anonym: Tror du verkligen på det där själv? Tror du att det kommer att bli billigare? När hände det att elen och nätavgifterna blev billigare?

Give me a break!

det finns bara en anledning till att göra denna "affär" - det är kickbacken som hamnar på cheferna nummerkonton.

Anonym sa...

re: Deevo
Elnätbolagen har gjort allt för att bekämpa myndigheternas försöka att hålla låga elnätavgifter. Man lyckades döda nätnyttomodellen, som var ett verktyg för att bedöma elnätavgifternas själighet. Som utvecklingen ser ut idag kommer ingen att vilja äga några elnät i framtiden eftersom Elmarknadsinspektionen kommer att bestämma elnätbolagens avgifter i framtiden.

Anonym sa...

Det samma gäller telenät eftersom PTS bestämmer hur mycket Telia får ta betalt för teleledningen. Sedan är Sossarna med flera upprörda över att Telia avvecklar telenätet på landsbygden. Vem vill äga el och telenät i framtiden när myndigheterna ska bestämmer priset?

Anonym sa...

Det samma gäller telenät eftersom PTS bestämmer hur mycket Telia får ta betalt för teleledningen. Sedan är Sossarna med flera upprörda över att Telia avvecklar telenätet på landsbygden. Vem vill äga el och telenät i framtiden när myndigheterna bestämmer priset?

Anonym sa...

Apropå telenätet är den sagan snart all. Kabeln vill ingen ta ansvar för när det kommer att ske mycket på telesidan.
Inga kablar i framtiden och bra är väl det. Bara krångel när det gäller bredbandssidan med kabel. Så fort det regnar får man reparera. :-)

Anonym sa...

"Den danska influensan verkar ha fått fäste i Sveriges södra del. Dags för allmän vaccination nu?" jag läste att du skrev detta,, men så såg jag med att du bor i Örebro,, som inte ligger i Skåne. vilket förklarar mycket. med Vaccination som du säger kan du glömma, Detta är en region där Skåne ligger mer närmare Danmark än Sverige.

MarLin sa...

Det är ganska enkelt igentligen, det beror enbart på hur lång sikt staten vill ha avkastning på och vilken risk man är villig att ta. Vill man tjäna mer pengar så säljer man och köper andra delar som man tror på, dvs säljer nätet som ger låg men långsiktig och köper kärnkraftsverk som ger bättre avkastning

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar

Vincent sa...

Usch under den här kalla vinter perioden har elpriset gått riktigt högt upp för mig. Tror väl inte att något av de här som hänt kommer att medföra en sänking.