onsdag, februari 17, 2010

Nu är Lasse utförsäkrad och Moderaterna gör vågen över systemskiftet

I måndags träffade jag min kompis Lasse (som heter något annat). Lasse blev sjuk för drygt 1 ½ år sedan och hamnade akut på sjukhus. Efter flera operationer, bland annat amputation av två tår, påbörjade Lasse en mödosam rehabilitering tillbaka till sitt jobb. Genom arbetsplatsbesök, arbetsträning, arbete på 25%, arbete på 50 % har han nu lyckats komma tillbaka och jobbar 80%. Fortfarande klarar dock Lasse inte av att arbeta heltid. Men trots att han inte har full arbetsförmåga så har nu Försäkringskassan, helt i enighet med regeringens regler som borgarna både röstade för och sedan applåderade, utförsäkrat Lasse. Vilket innebär att han har en lön på 80% att leva på. Skulle Lasse ha oturen att få vinterkräksjuka eller influensa, stukar foten eller en arm, och därmed inte kan jobba så får han ingen ersättning förrän det gått 90 dagar sen sist var sjukskriven. En absurd Moderat arbetslinje som utgår från att människor blir friska genom riksdagsbeslut. Som tur är slipper Lasse säga upp sig från sitt jobb, vilket hade kunnat bli effekten om det hade krävt att han skulle jobba heltid. Och alla har inte samma tur.

Nu visar det sig att när Gunnar Axén, som är ordförande i Socialförsäkringsutskottet, skulle prata om just sjukförsäkringen på ett internt möte så gjorde Moderater vågen.

Jag skriver det här blogginlägget för att visa att finns personer bakom all statistik som nu redovisas i media kring utförsäkrade. Det är närmare 60 000 personer som kommer att drabbas bara i år. Lasse och Birgitta är två av många många fler som fått smaka på en orättvis politik som tar från de som är sjuka och ger till dig och mig som är friska. Sånt kan man fanimej inte göra vågen för.

När vi vinner valet 2010 är frågan om den försämrade sjukförsäkringen en av de första sakerna som står på åtgärdslistan. Det känns väldigt bra att kunna hänvisa till ett Rödgrönt besked som verkligen visar att politik gör skillnad.

Dagens bloggtips: Helén som mår illa, Ilsemarie om Bildt och Lundin Oil

Andra bloggar om politik, Moderaterna, sjukförsäkring, rödgröna, Socialdemokraterna, Val 2010.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att regeringen kommer till sans. Våra killar och tjejer som är i gröna kläder utomlands kan drabbas av deras beslut. Ställ upp och bli skadad sedan blir du utförsäkrad. Jag stödjer att vi skickar soldater till bla Afghanistan men regeringens politik gör att de riskeras att drabbas dubblet upp om det går illa

gabriella.lavecchia@lo.se sa...

Fler historier om alldeles vanliga människor som hamnat i kläm och behandlats allt annat än värdigt av de borgerligas politik hittar ni på www.kallasverige.se.

Man blir både förbannad och ledsen men värst av allt är kanske att så många väljer att inte se för man tror att det handlar om "nå'n annan". Bra att du tar upp det, vi måste börja prata om vad både landet och människorna bakom historierna får genomlida pga de borgerligas politik på det här området.
Kalla Sverige kom till bland annat för att vanliga människor ska få berätta sina historier utan att skämmas. Här finns också fakta om hur det nya regelverket drabbar/kan drabba oss alla.

Anonym sa...

Kanske vi ska lansera Varma Famnen istället för nuvarande Kalla Handen.
Blir roligt och se när nuvarande regering får sparken och får gå till AF anmäla sig som arbetsökande. Nu laddar vi och ser till att det blir förändring för Sverige är värt bättre

litentanta sa...

Tillhör ju också den gruppen av människor som hamnar på undantag i samhället, inte utanförskap utan mer en form av livegenskap som ju knappast gagnar nån av oss kroniker..

(ursäkta mina taffliga formuleringar, snubbelmediciner förvandlar min epileptiska hjärna till en evig röra...)

Bra skrivet, tyvärr har du inte en sosse-röst här, jag pressar mer åt vänster men ändå, vi drar ju åt samma håll, eller hur?

Ha det bra och nu får vi se till att sparka väck de blåa så långt att de aldrig mer har en chans att komma till makten igen!

Eva-Lena Jansson sa...

@Anonym: du tar upp en aspekt som jag inte ens reflekterat över. Tack för påpekandet.
@Gabriella: tack för tipset om kallasverige.se
@Anonym: gärna varma famnen!
@litentanta: du formulerar dig alldeles utmärkt. Rösta rött i höst och gör Sverige rättvisare:)