tisdag, maj 25, 2010

Det där med "skitår" och valkompass

En av våren/sommarens sämre nyhet är att arbetslösheten fortsätter att öka. Det är SCB som i sin arbetskraftsundersökning visar att jobben inte alls kommer i den utsträckning som många av oss önskar. Regeringens mantra om fler skattesänkningar och hårdare tag med sjuka och arbetslösa har inte lett till fler jobb. Och det är ganska slående att Moderaterna som kallar sig det "nya arbetarpartiet" inte skriver en rad om den ökande arbetslösheten på sin hemsida. Från arbetsmarknadsdepartementet och ansvarig minister Littorin väljer man att inte kommentera det bekymmersamma läget, fortsättningen på det sk "skitåret". Bara för att man är tyst och låtsas som om ingenting så betyder det inte att arbetslösheten försvinner av sig själv. Så enkelt är det inte.

För alla oss som vill se en aktiv jobbpolitik är det en lättnad att det är mindre än 100 dagar kvar innan vi kan byta ut den borgerliga regeringen och istället få en rödgrön regering ledd av Mona Sahlin. Då kan vi satsa mer pengar för att fler ungdomar ska få ett jobb, fler jobb i välfärden, jobb för klimatomställning, jobb för att bygga nya bostäder och infrastruktur. Jobb och nya möjligheter!

Slutligen vill jag passa på att tacka för alla länkningar och respons på mitt blogginlägg om SvDs valkompass. Många har beskrivet ungefär samma sak som jag, oavsett hur man än röstade så blev man Folkpartist eller Vänsterpartist. Idag fick jag via Twitter besked att SvD tar till sig kritiken och kommer att göra förändringar under denna vecka. Tills dess att den är förbättrad och ger fler än två partialternativ så rekommenderar jag den valkompass som Mikael Nilsson, Piratpartiet, konstruerat. Som sagt, bloggarna är aktiva personer som förväntar sig att man reagerar OCH agerar. Helst samma dag. Till de som inte litar på några valkompasser så ger Jesper Strömbäck rådet att läsa partiernas valmanifest som han menar är en jättebra vägledning. Och eftersom Socialdemokraterna ännu inte presenterat något valmanifest så föreslår jag att man kollar in politiska riktlinjerna som är vår politiska kompass för 4 år och framåt. Hör gärna av er här på bloggen med synpunkter och ideér om jobbpolitiken och andra frågor som engagerar.

Andra som bloggar om politik, val 2010, jobb, valkompass, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Sven Otto Littorin, Moderaterna, bloggar, Rödgrön.

Inga kommentarer: