lördag, juli 10, 2010

Sedelbrasa, ministeravgång och en partiordförande som tog över den politiska ledartröjan

Veckan i Visby och Almedalen har innehållit mer spektakel än vanligt. Som vanligt får man väl skriva, så var det Gudrun Schyman som lyckades tränga igenom bruset när hon på tisdagen eldade upp 100 000kr som en protest mot löneskillnaderna mellan kvinnor och män.. Folk utanför PR-branschen blev förbannade medan många mediekonsulter ansåg att brasan var genial och klart prisvärd jämfört med en annons i exempelvis DN.

Onsdagen som skulle vara Centerpartiets dag blev istället avhoppens dag. Först meddelade Solveig Ternström att hon valt att lämna Centerpartiet och nu skulle jobba för en rödgrön regering med Mona Sahlin som statsminister. Sedan meddelade Sven Otto Littorin att han skulle avgå från posten som arbetsmarknadsminister. Detta med hänvisning till en uppslitande vårdnadstvist och de journalistiska övertramp som drabbade hans barn. Reinfeldt meddelade kort att Tobias Billström nu fick hoppa in som tf arbetsmarknadsminister tillsammans med sitt uppdrag som migrationsminister.

På torsdagen fick vi reda på av Aftonbladet att Littorins avgång berodde på att tidningen ställt frågor till honom om misstänkt brott. Och Reinfeldt medgav att det fanns flera skäl till Littorins avhopp.

Senare på kvällen höll Socialdemokraternas partiordförande, Mona Sahlin, ett helt lysande ideologiskt och visionärt tal inför en rekordstor publik. Frihet, jämlikhet och solidaritet var kärnan i Sahlins vision om Möjligheternas land. Sahlin tydliggjorde sin absoluta vilja att minska klyftorna i samhället och att öka jämställdheten. Hennes tal lämnade ingen oberörd, både unga som äldre blev helt tagna. En man + 50, som inte ville avslöja sin partitillhörighet, sa att han blivit så rörd. Direkt efter talet fick jag ett sms från en äldre kvinna i Örebro som sett talet på TV, hon var helt lyrisk och skrev att det var Palme-klass på Sahlins framförande och tal. Till och med politiska kommentatorer och borgerliga sympatisörer ansåg att Sahlin hade levererat ett lysande tal. För er som inte såg det i torsdags, kolla in talet på Socialdemokraternas sida på Youtube som du hittar här. Det kommer att bli en klassiker för det var då Sahlin snodde ledartröjan från statsministern och visade vem som kommer att leda landet efter valet den 19 september.

På fredagsmorgonen var det dags för ännu ett avslöjande när Makthavare publicerade ett internt Moderatdokument med instruktioner för anställda och förtroendevalda att inte lyssna på Sahlin, Ohly, Wetterstrand och Eriksson. Det som var mest anmärkningsvärt i dokumentet var att man dessutom uppmanade Moderater att inte tala med medier, något som nog får betecknas som grundlagsvidrigt.

Lite senare på dagen utsågs Bordellen i Almedalen, ett initiativ av Järfälla tjejjour till Veckans mediemakthavare. Tjejjouren skriver följande i den folder som delades ut Visby:
Var 13:e svensk man har köpt sex. Är du en av dom? Då är du en av dom finansierar tung organiserad brottslighet. Då är du en av som befäster synen på kvinnan som objekt. Då är du en dom som orsakar både psykisk och fysiskt skada. Då är du en av dom som tror att prostitution sker av fri vilja. När sanning är att alltför många av de prostituerade i Sverige börjar sälja sex i 14-års åldern, alltså under den ålder som samhället tillåter dig ha se.
Då är du en av dom kränker individers integritet och mänskliga rättigheter. Då är du en av de spännande män som en prostituerad varje arbetsdag måste serva med sin kropp. Då är du en av dom som bryter mot lagen.

På lördagen publicerade Aftonbladet uppgifter från en kvinna som påstår att Littorin köpt sex av henne år 2006. Ett påstående som nu dementerats av Littorin enligt Reinfeldt. Ord står mot ord. Som orsak till att kvinnan valt att först nu gå till tidningen med sina uppgifter anger hon det uppmärksammade åtalet mot förre polischefen Göran Lindberg.

Själv funderar jag på om det finns fler kända män, offentliga personer, som har anledning att oroa sig över tidigare handlande och som nu riskerar att hamna på löpsedlar?

Andra bloggar om politik, val 2010, Almedalen, Makthavare, avhopp, Sven Otto Littorin, Moderaterna, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Gudrun Schyman, Centerpartiet.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Visonärt tal?

Det fanns ingen nytänkande där inte. Mona känns trött osäker och bakåtsträvande.

LeoB sa...

@Fredrik:

När andelen känslomässigt laddade ord så totalt dominerar som i din kommentar tror jag att man lugnt kan sluta sig till att det är den skrivandes egen känslomässiga stämning som beskrivs.

För det är ett ganska välkänt fenomen att ju starkare känslorna är desto mer övertygad är man om att man har rätt.