torsdag, september 23, 2010

Reinfeldt tar stöd av Sd för att få fortsätta som statsminister

Jag kan redan nu ge facit till er som undrar hur det kommer att gå efter sista räkningen av rösterna i riksdagsvalet. Borgarna fortsätter att styra men nu i minoritet och med stöd av Sverigedemokraterna. Hur jag kan veta det?
1. Åkesson, SDs partiledare har sagt att han inte stöder en regering ledd av Mona Sahlin, det fanns bara två statsministerkandidater.
2. I Örebro kommun går Reinfeldts partikamrat Kent Persson i spetsen för ett minoritetsstyre där man aktivt eller passivt behöver stöd från Sverigedemokraterna.
3. Reinfeldt valde, mot sin egen ståndpunkt, att sitta kvar som statsminister trots att hans allians inte längre har en majoritet av svenska folket bakom sig.

Det som är lite märkligt med den här diskussionen kring minoritetsstyre är att Moderaterna är det parti som konsekvent hävdat behovet av en stabil majoritet. Går vi dessutom tillbaka till örebroaren Kent Persson, så hävdade han följande : "Jag avstår hellre att komma åt makten än att vara beroende av SD på något vis. Jag sätter mig hellre i opposition". Det var den 17 maj i år som Persson skrev det på sin blogg. Nu är Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet "beroende av SD på något vis" för att behålla makten i Örebro kommun. Så var det med värderingar och principer, de höll inte mer än 4 månader.

Känns bra att Mona Sahlin varit så tydlig med hur hon ser på Sverigedemokraterna: aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig kommer vi att göra oss beroende av ett djupt främlingsfientligt parti. Aldrig.

Till sist måste jag bara kommentera följande artikel i NA om "solklar kryssfavorit". I artikeln, där man glömt att ta med Moderaterna, väljer man att använda procent istället för antal kryss. Är ni nyfikna på hur många kryss jag eller de andra riksdagskandidaterna i Örebro fick så kolla här. Jag kan redan nu avslöja att den mest kryssade personen i Örebro län heter Matilda Ernkrans och hon toppar Socialdemokraternas riksdagslista!

Andra bloggar om politik, val 2010, Sahlin, Socialdemokraterna, Reinfeldt, Moderaterna, Sverigedemokraterna, personval.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Fredrik Reinfeldt sade flera gånger under valrörelsen att det block som fick flest röster skulle bilda regering. Valresultatet visar tydligt större förtroende för Alliansen än för De rödgröna. Allians-regeringen sitter därför kvar.

Alliansen blir som minoritetsregering beroende av stöd från andra, kanske främst MP men troligen även S. Utan stöd från det andra blocket är båda blocken beroende av SD för att få igenom sin respektive politik.

Joel sa...

Eftersom inget av blocken fick majoritet så är det ju rimligt att det blocket med störst förtroende från folket bildar regering och sen, så som Reinfeldt sagt, söker blocköverskridande stöd i enskilda frågor.

Det är väldigt lätt att klaga men du presenterar ingen lösning. Vore det bättre att Sahlin bildade minoritetsregering trotts att hon har mindre stöd än Reinfeldt?

Anonym sa...

Alliansen kan väl inte rå för att SD väljer att stödja dem. Som om att de rödgröna kommer att "stödja" SD när SD röstar likadant som de rödgröna?

Du är bara en dålig förlorare.

Anonym sa...

"3. Reinfeldt valde, mot sin egen ståndpunkt, att sitta kvar som statsminister trots att hans allians inte längre har en majoritet av svenska folket bakom sig."

Ylva Johansson använder sig av RUT...

Gryningsräd sa...

Det var två regeringsalternativ som gick till val och den sittande regeringen vann. Dom ökade tom sitt stöd hos befolkningen.

Tyvärr så kom ett mindre parti in och gjorde så att majoriteten "försvann".

I Sveriges grundlag är det så att en regeringen inte avgår per automatik efter ett val. Alltså sitter det största regeringsalternativet kvar.

För att det skall bli någon ändring på detta så krävs det att de röd-gröna söker AKTIVT stöd hos SD (för att få ihop 175 röster för en misstroendeförklaring).

Att regeringen sitter kvar med sk "passivt stöd" är knappast regeringens fel...

Men det är kul att du försöker smeta SD på regeringen. Fortsätt gärna, så är nog 2014 också kört för S-V-MP...

Sven Dufva sa...

Faktum kvarstår att S är Rikets största parti! Oavsett hur mycket Reinfedlt surar och grinar om det.

Det skulle lika väl vara att S bildar regering och söker stöd med något av de små borgarpartierna i enskilda frågor.

amanda sa...

Sven Dufva

S är inte ens en procentenhet större än M. Dessutom var det två koalitioner som gick till val i år, och där vann sittande regering med
god marginal över den rödgröna alliansen.
Du pratar smörja.

Josef sa...

@Diverse kommentatorer ovan.

Ni har alltså inga problem med att Kent Persson och Reinfeldt går mot sina tidigare uttalanden?

Dessa två står alltså för sina principer, ända tills något fördelaktigare dyker upp?

Makarov sa...

Tycker det verkar precis tvärtom. Alla dryga, besvikna sossar som fortfarande inte verkar inse att partiet är i utförsbacken och nu gjort sitt sämsta val på 96 år kan trösta sig med att tillsammans med sverigedemokraterna få en oförtjänt maktställning
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4040412

Gryningsräd sa...

Josef:
Reinfeldt går ju inte emot sitt uttalande. Ingen av de tre punkter som listas i inlägget "bevisar" att Reinfeldt inte står för sitt uttalande.

Bra försök annars...

Mariannes DigArt sa...

Den 1 Oktober är det manifestation info finns på min sida kan du komma? vill du hjälpa till att sprida budskapet?

Johan Andersson sa...

1:a maj: "Aldrig någon gång, aldrig någonstans, aldrig någonsin tänker vi samarbeta med, eller göra oss aktivt eller passivt beroende av Sverigedemokraterna."

1:a oktober: "... men det betyder inte att man måste ta hänsyn till hur de kommer att rösta."

God morgon!

Unknown sa...

http://maxalas.blogspot.com news ,video ,online sport