söndag, maj 15, 2011

Omval Örebro!

Sitter på Socialdemokraternas valvaka tillsammans med många andra trötta men nöjda valarbetare. Stolta och nöjda över en fantastisk valrörelse där så många lagt ner stor kraft och energi för att få många medborgare att 8 månader efter det ordinarie valet åter igen ge oss Socialdemokrater förtroendet att leda Örebro kommun. Det har känts så bra hela valrörelsen, så bra att några av oss undrat om vi bara mött våra sympatisörer. Och hur skulle det gå med valdeltagandet? Så många förståsigpåare som hade uttalat sig och "visste" att det skulle bli lågt valdeltagande, något som brukar påverka oss negativt.

Valdistrikt efter valdistrikt ramlar in och det tydligaste beskedet från väljarna i Nordöstra valkretsen är följande: Socialdemokraterna får kraftigt ökat förtroende trots ett lägre valdeltagande. Folkpartiet gör ett dåligt val medan Moderaterna nästan håller ställningarna, Sverigedemokraterna går fram

Att försöka göra en kort analys så här på valkvällen är svårt. Men jag tror att det handlar om tre saker.


  1. Medborgarna har gillat vårt budskap där vi lyft fram vår politik, vallöften och vår kandidat Lena Baastad

  2. Folkpartiets smutskastningskampanj har inte lönat sig, snarare tvärtom. Tappat förtroende bland väljarna visar med önskvärd tydlighet att människor vill ha politiska besked, inte slask.

  3. Det går att mobilisera väljare, 30 600 dörrar har knackats och 42 000 samtal har genomförts. Vi är det enda parti som har haft två valstugor, en vid Järntorget och en i Vivalla.

Nu när vi ser att det här arbete har lönat sig: ca 47,1 procent i Nordöstra valkretsen har röstat på oss! I morgon börjar arbetsveckan igen. Men nu börjar jobbet på riktigt. För ett sånt här valresultat förpliktigar. Vi kan inte bara låta kommunpolitikerna låsa in sig i rådhuset och fatta beslut. Nu ska vi ut och fortsätta samtal med örebroarna i hela stan. Vad är viktigt för dig? Vad vill du förändra och förbättra? Och hur gör vi Örebro till en bättre kommun för alla? Valsegern känns fantastisk så nu är det dags att njuta men vara en stund!

Inga kommentarer: