torsdag, maj 12, 2011

Omval/nyval i Örebro

Just nu pågår en intensiv valrörelse i Örebro. Vi knackar dörr, delar ut material, pratar med medborgare på gator/torg/bussar/parker och ute i bostadsområden. Det handlar om ett omval/nyval i Örebro kommuns nordöstra valkrets, ca 27 000 medborgare ska rösta om hur de sista mandaten ska fördelas och vilka partier som ska få styra Örebro.

Som vanligt i en valrörelse så tillfrågas ett antal experter av skilda slag som "vet" att det kommer bli ett lågt valdeltagande. Så min krönika till måndagens Nerikes Allehanda handlade så klart om valet. Här kommer den även på bloggen:

Trots alla dysterkvistars och statsvetares profetior om lågt valdeltagande så tror jag på ett ganska högt valdeltagande vid omvalet på söndag här i Örebro. Hittills har jag bara träffat ett fåtal personer som varit direkt ointresserade av att rösta fast man bor i den berörda valkretsen. Däremot har jag träffat en hel del som beklagat sig eller varit rent av upprörda för att man inte får rösta. Tydligen är valtemperaturen högre här än i Västra Götaland där det också är omval. Där ska hela 1,2 miljoner medborgare rösta igen, men det verkar som intresset är ganska svalt trots att frågor om sjukvård är något som borde engagera de allra flesta.

Jag tror att närvaron av lokala medierna kan göra skillnad i hur stort intresse ett val väcker. Här i Örebro har både Radio Örebro, Nerikes Allehanda, ETC Örebro och Tvärsnytt lyft upp frågan om omval och medverkar till att det finns ett hyfsat stort utrymme för lokala politiker och för diskussion om viktiga frågor för medborgarna. Att partierna tar det största ansvaret för att själva sköta informationen är självklart. Det räcker inte med att annonsera i en eller två tidningar, alla har inte råd att prenumerera på en tidning idag. Våra valstugor ska därför göra det möjligt för många som bara passerar på Järntorget eller i Vivalla att snabbt kunna få svar på frågor från oss. Men det räcker inte med det heller.

Både mitt parti och Moderaterna har bestämt sig för att träffa många medborgare och gör det genom att knacka dörr och dela ut material. Allt för att så många som möjligt ska kunna få ta del av våra konkreta vallöften, men också för att vi ska få reda på vad medborgarna tycker är viktigt. Det finns många frågor som engagerar, berör och upprör.

Vid valstugan på Järntorget har jag träffat personer som berättar om år av långtidsarbetslöshet, där den ena åtgärden avlöser den andra, där den ena praktikplatsen byts mot en ny. Varför inte ta bort alla praktikplatser och se hur många jobb som nu utförs gratis, föreslog en Örebroare som trots att hon själv hade jobb var upprörd över att arbetslösa utnyttjades. Eller som i torsdags när vi knackade dörr i Hovsta, då en boende berättade om sin oro över korsande vägbanor vid cykelbanor där många barn tar sig fram och hur man skulle kunna förbättra miljön i området.

Vid ett öppet möte i Olaus Petri-skolan föreslog en småbarnsmamma att behovet av fler platser i förskolan skulle kunna lösas genom att man bygger ett nytt dagis vid Alkärret IP nedanför Svampen. I Lundby ville boende veta hur vi såg på frågan om skolan, jodå, vi vill så klart bygga en ny skola på samma plats i området.

Så nog bryr sig örebroarna om sin stad och över vilka som ska få deras förtroende att styra det vi har gemensamt. För oavsett om man är student, har jobb, är pensionär, är sjuk eller arbetssökande så är man i första hand medborgare. Och då har man synpunkter både på det som kallas hårda och mjuka frågor. Torg och busstrafik brukar räknas som hårda frågor. Skolan, äldreomsorgen och förskolan räknas till mjuka frågor. Arbetsmarknad, kultur och miljö är lite mitt emellan.

På söndagkväll när de sista rösterna har räknats så vet vi vilka frågor som engagerat mest och vilka partier som de boende i nordöstra valkretsen har störst förtroende för. Tillsammans med oss övriga örebroare har man då röstat fram de som får möjlighet att leda utvecklingen av Sveriges sjunde största kommun. Visst är det valet viktigt!

Andra bloggar om politik, valrörelse, Örebro, demokrati, Socialdemokraterna, Västra Götaland, omval2011, Moderaterna.

Inga kommentarer: