onsdag, juni 22, 2011

Beslut om anmälningsplikt för huliganer, återförvisning av ärenden samt medaljutdelning i riksdagen!

Vissa dagar i riksdagen kanske går spårlöst förbi men denna onsdag, den 22 juni 2011, kommer att gå till historieböckerna av flera orsaker. Riksdagen tog idag beslut om flera tillkännagivande till regeringen, dvs att man ger ett uppdrag till regeringen.

Ett beslut handlade om att regeringen ska utreda jobbskatteavdraget och prova det mot andra reformer som har liknande effekt, något som jag tror regeringen kan leva med även om man i grunden ogillar det faktum att riksdagen tar beslut som går emot deras planer. Men är man i minoritet så är man.

Däremot har man svårare att svälja den nesa som det innebar att ett förslag från Socialdemokraterna, som fick stöd från Mp/V/Sd, nu ger regeringen i uppdrag att återkomma med förslag om att införa anmälningsplikt för personer som har tillträdesförbud på idrottsevenemang, en sk huliganlag. Tidigare har både Folkpartiet och Centerpartiet varit för en sådan lag men eftersom Moderaterna bestämmer (har ministerposten) så fick de borgerliga riksdagsledamöterna hålla god min och istället hävda att Socialdemokraterna hade fel. En som däremot tycker att vi tog ett "mycket bra beslut" är Tommy Theoringeneralsekreterare för Svensk Elitfotboll.

För att slippa bli nedröstade när det gäller "vissa ändringar i sjukförsäkringen så valde Moderaterna att begära återförvisning av frågan till Socialförsäkringsutskottet, genom ett sk minoritetsskydd. Det hör inte till vanligheten att jag delar Lena Mellins politiska analyser men i det här fallet tror jag hon har rätt, de vill förhala beslutet. Nu blir det inte så eftersom vi dels begärt att Socialförsäkringsutskottet ska ha sammanträde för att hantera frågan igen, dels för att 137 ledamöter begärt att riksdagen ska extrainkallas och därmed hantera ärendet igen. Måste kännas som en dubbel förlust för Kristdemokraterna som dels har riksting samma dag, dels för att man måste rösta nej igen till förbättringar i sjukförsäkringen. Något som jag har svårt att tro att man har stöd för vare sig bland sin väljare eller internt i sitt parti.

I samband med riksdagens formella sommaravslutning så avtackades Mona Sahlin med medalj och blommor efter en lång och viktig insats i riksdagen. Talmannen Per Westerbergs tacktal till Sahlin där han bland annat lyfte hennes engagemang för jämställdhet, arbetet mot rasism/främlingsfientlighet och insatser för HBT-personers rättigheter var riktigt bra, hoppas kunna länka upp det här på bloggen så fort det är publicerat på riksdagens hemsida. Det kändes stort och bra när Mona Sahlin fick stående ovationer av nästan hela riksdagen (ett parti har aldrig gillat Sahlin och jag tror ni vet vilket). Först att ställa sig upp var en Moderat ledamot, snyggt agerat av en politiskt motståndare!

Nästa vecka fortsätter som sagt riksdagsarbetet. Förutom det extra ärendet har jag tre interpellationsdebatter på måndag med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Dels om FAS3, dels om olycksfall och arbetsmiljö samt om lönebidragsanställning. Och även om riksdagen håller stängt så innebär det inte att vi är arbetsbefriade. Veckan därpå är det Almedalen för många av oss, veckan därpå har jag EU-nämnd. Men sen tänker jag ta några veckors avkoppling, mobilen finns med så helt off är jag inte. Möjligtvis i standbyläge.

Bloggens läsare önskas en trevlig midsommar, läs gärna mer om riksdagens beslut här.

Andra som bloggar om politik, riksdagen, huliganlag, sjukförsäkring, regeringen, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Moderaterna, http://bloggar.se/om/Kristdemokraterna, FAS3.

Inga kommentarer: