söndag, juli 10, 2011

Almedalen 2011 - problem med internetuppkoppling

Årets Almedalsvecka sägs ha satt nytt rekord på flera sätt, fler seminarier än tidigare som dessutom var välbesökta vilket jag utgår från att arrangörerna uppskattar. Priserna på boendet verkar tyvärr också sätta nya rekord, något som innebär att många inte har ekonomisk möjlighet att närvara.

Bra då att väldigt många valt att webbsända sina seminarier. LO, ABF, Almega och SKL är bara några av alla arrangörer som nu säkerställer att också personer som inte befinner sig i Almedalen kan ta del av intressanta seminarier. Och det märks i mitt flöde på twitter men också på facebook att vänner som inte är på Gotland deltar i samtal med de som befinner sig på ön om ett tal eller seminarie.

Två morgnar i rad besökte jag God morgon Almedalen, som självklart hade egen webbsändning, för att lyssna på reflektion över årets Almedalen fast ur ett helt annat perspektiv än det som de traditionella medierna brukar ha. Vi fick en uppgift om att GMA11 hade haft ca 4000 tittare, jag gissar att några av tittarna förmodligen tillhör de större medieföretagen.

Och detta till trots för ett av av årets mesta samtalsämne har varit den usla internettäckningen. Förmodligen orsakat av för lite kapacitet i förhållande till alla som ville twittra/facebooka/blogga/mejla om sina upplevelser i Visby. Utvecklingen där allt fler har sk smartphone och den marknad/behovs som uppstår med det hänger inte ihop med utvecklingen av nätkapacitet. Skärpning Telia med flera.

Många av bloggarna verkar ändå ha klarat det ganska bra, de har förmodligen bättre koll på hur man tekniskt fixar tillgång till den digitala expresslinjen än vad jag fixat. Därav har det bara blivit ett blogginlägg då öns nät inte var helt överbelastat. Och på tal om bloggare:
Årets Almedalsbloggare blev Lena Lid Andersson , en ny bekantskap för mig men som jag tänker följa på närmare håll. Tvåa i samma ranking blev Erik Laakso och trea Tokmoderaten.

Ett riktigt bra seminarie som stack ut ordentligt i år var IQs "Tjejerna som vaskade allt". IQ, som är ett dotterbolag till Systembolagen, hade bjudit in Sanna Waxin och Elin Hammarberg som berättade om sitt sociala experiment I vått och torrt, att festa under tre månader utan att dricka alkohol. Kombinationen Sanna och Elin, IQ och en lagom rolig/vass/allvarlig Alex Schulman fick mig att både skratta men också fundera över mina och andras alkoholvanor. Att det var en ovanligt engagerad och ung publik gjorde sitt till det att seminariet blev en dialog där många deltog.
Läs gärna Laura Lunas tankvärda krönika på Makthavare som tar upp frågan om att mingla alkoholfritt i Almedalen.

Almedalsveckan kallades ju tidigare kallats politikerveckan. Men uppenbarligen är det medier och övriga organisationer snarare än politiken och partierna som har tagit plats i år. Expressen och SvD verkar haft en arbetsmarknadspolitisk ungdomsåtgärd för att sprida sina alster på Gotland. Undrar hur mycket dessa ungdomar tjänade och vilka arbetsvillkor de hade?


Andra bloggar om Almedalen, politik, internet, alkohol.Inga kommentarer: