tisdag, november 20, 2012

Det här är ditt land. Det här är mitt land.

För några veckor sedan var jag på utskottsresa med Socialförsäkringsutskottet till Kanada. Jag och mina kollegor jämförde våra pass, några hade nya, nån ett tillfälligt rosa pass medan vi andra hade den äldre modellen. Många uppgifter i passen skiljer sig så klart från varandra, alla inte födda i Sverige, heter inte likadant osv men alla hade med beteckningen svensk/swedish/suedoise i sitt pass. Nu, när många sett en film från en sen sommarnatt 2010 så skriver jag ett inlägg om mitt land och om de värderingar som präglar mig.

Det här blogginlägget har publicerats som en krönika i Nerikes Allehanda den 19 november 2011.

Det här är ditt land. Det här är mitt land. Landet, det tillhör dig och mig. Denna inledning är hämtad från Mikael Wiehes svenska text till låten This is Your land skriven av den amerikanska folksångaren Woody Guthrie. Under snart en vecka så har denna sång hängt sig kvar i mitt huvud. Orsaken till detta är att en person uttryckt en motsatt version, ”Det här är inte ditt land, det här är mitt land”.  För läsarna är det nog känt att det var Sverigedemokraten  Erik Almqvist som under en tidig sommarmorgon sa det till komikern Soran Ismael, en person som levt nästan hela sitt liv i Sverige. Det var tidningen Expressen som redovisade flera sekvenser av den mobilfilm som Almqvists partikamrat och riksdagskollega Kent Ekeroth spelat in.
 
Dagen efter avslöjandet att Sverigedemokraternas toppolitiker, förutom det jag beskrivit, uttryckt sig rasistiskt och förolämpande så spelas en fotbollslandskamp mellan Sverige och England på den nya nationalarenan. Den stora stjärnan i det svenska landslaget, som gör fyra snygga mål på England varav det fjärde kommer att bli historiskt, heter Zlatan Ibrahimovic. Enligt Sverigedemokraterna är Zlatan ”osvensk” och då inte menat som något positivt.  

Jag som har svenskt ursprung och bott i Sverige hela mitt liv har sluppit att få den kommentaren och den som Soran Ismael fick.  Jag har dock många vänner och partikamrater som ofta utsätts för liknande kommentarer och rasistiska tillmälen. Jag känner personer vars barn, födda i annat land och adopterade till Sverige, möts av denna främlingsfientlighet lite över allt i sin tillvaro. Det gör mig både besviken och upprörd. 

Redan 1965 tydliggjorde Socialdemokraten Olof Palme i ett radiotal vad vardagsrasism  handlar om:  

”En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde.  Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen - på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken.
Därför ligger fördomen alltid på lur, även i ett upplyst samhälle.  Den kan blossa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla.  Kanske menar den som handlar inte så illa. Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks. De flesta av oss människor har ett behov att hävda oss gentemot andra. Och då står fördomen mot den avvikande - utlänningen, främlingen - till förfogande som en sista skans”. 

Idag råder en hög arbetslöshet i Sverige och med nya varsel så ökar människors oro över hur deras framtid kommer att se ut. Som alltid vid kriser letas det syndabockar, vem eller vilka ska man skylla på? Under krisen på 30-talet var det judarna som pekades ut. Och här i Sverige skyller främlingsfientliga politiker arbetslöshet och kriser på människor som kommit hit från andra länder. En skrämmande och felaktig åsikt anser jag. Med en aktiv utbildnings- och arbetsmarknadspolitik samt satsning på näringslivsinriktade åtgärder för fler jobb kan Sverige få ner arbetslösheten. Om vi på allvar menar att Sverige kan bättre så borde vi också se alla som bor här som en tillgång. Fler borde få bidra med sin unika kunskap och kompetens. Det här är ditt land. Det här är mitt land. Landet det tillhör dig och mig.
 
Andra bloggar om politik, SD, Zlatan, Palme

 

 

4 kommentarer:

Anonym sa...


Besvikelse. Om man säger att
alla kan få jobb i Sverige,
oavsett hur stor invandringen
blir, måste man ju bli konkret.
Hur skall det gå till? Glada
tillrop hjälper inte långt.

Aino sa...

jag tycker svenska samhället tar dåligt tillvara utlandsutbildade, för det finns inte utbildningsplan från alla länder. Ta Lernia tror jag det är som kontrollerar vad människan egentligen kan och utgår från det och inte från 0, tror vi kan ta tillvara läkare, jurister osv på detta sätt

Anonym sa...

Vi tar tillvara läkare på ett utmärkt sätt. Det är en myt att så inte sker.

Vad gäller jurister så är det svensk lag som man skall vara juridiskt utbildad på. Att vara jurist från Kuba eller Vietnam har ju ingen som helst användning av här. Det är vår lag som gäller. En svensk jurist kan ju inte göra nån nytta i andra länder heller.

Anonym sa...

Mikael Wiehe har ju visat sig ha mycket dunkla begrepp om mänskliga rättigheter och demokrati med sitt upprepade stöd till Kubas regim. Jag förstår inte hur du kan ref till honom? Det går ju emot vad du själv står för.