måndag, oktober 15, 2007

Hur dömer hovrätten?

I morgon den 16 oktober kommer hovrättens dom i det så kallade Stureplansmålet där en 19-årig kvinna anmält två män för våldtäkt. I tingsrätten friades männen trots att man i domen konstaterade att kvinnan tvingats till samlag och handling jämförbar med samlag. Något som vi andra skulle ha tolkat som våldtäkt.

Oavsett vilken dom det nu blir i hovrätten, så har jag tillsammans med min partikamrat Luciano Astudillo lagt en motion i riksdagen om att införa ett nytt begrepp i sexualbrottslagstiftningen. Begreppet är Grov oaktsam våldtäkt och handlar om att man ska utgå från hur en normalt aktsam person skulle agera i en liknande situation. Hela motionen kan du läsa här.

På fredag debatteras sexualbrottslagstiftningen i riksdagen och då kommer flera av riksdagsledamöterna att delta, bland annat min partikamrat Maryam Yazdanfar som också är ledamot i justitieutskottet. Missa inte chansen utan passa på att följa debatten via 24 Direkt som sänder från riksdagen både onsdag, torsdag och fredag (partiledaredebatt, allmänpolitisk debatt och debatt om sexualbrottslagstiftningen).

Andra som bloggar om politik, våldtäkt, Stureplan, sexualbrott.

2 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Eva-Lena, har du möjlighet att mer tydligt definiera vad du menar med följande:

"Själva kärnan i tillämpningen av begreppet grov oaktsam våldtäkt är att utgå från hur en normalt aktsam man skulle agera i en liknande situation."

Jag anser mig vara en normalt aktsam man men jag har vissa svårigheter att se vad detta skulle omfatta i sängkammaren? Tolkar jag det rätt om det känns som att det nya lagförslaget är en ansats till att definiera hur folk, eller åtminstone män, ska bedriva sex?

Anonym sa...

vad är aktsam våldtäckt? Herregud vilken värld lever du i?
Roberth Ström