söndag, oktober 14, 2007

Ju mer borgerlig politik, desto sämre förtroende bland väljarna

Det blir ganska uppenbart att allt eftersom den borgerliga Alliansens vallöften bockas av, ju fler budgetar som Anders Borg får presentera och ju oftare Fredrik Reinfeldt syns i media, så sjunker förtroendet för den förda politiken. Hur ska man annars tolka resultaten av opinionsmätning efter opinionsmätning där de fyra borgerliga partierna får ett allt svagare stöd hos medborgarna?

Dagens opinionsmätning av Sifo som gjorts på uppdrag av SvD, visar att kristdemokraterna ligger under 4 procent och att moderaterna får sin sämsta notering på flera år. Vad det beror på har jag mina aningar om och här kommer ett urval:

Mats Odell, som vill sälja statliga bolag till vilket pris som helst och gärna i samarbete med Carnegie. Ytterligare 2 karensdagar i a-kassan och försämrade villkor för deltidsarbetslösa Pensionärer får betala högre skatt än personer som arbetar. Fastighetsskatten som ska bli en kommunal avgift, förlåt, skatt. Cristina Husmark-Pehrsson, moderat socialförsäkringsminister, som vet hur det är att vara utbränd efter att hon själv varit hemma i hela tre dagar.

Exemplen är många och jag tror dessvärre att det kommer bli ännu fler i höst. Därför är det lätt att förstå att det allt oftare händer att ministrar tackar nej till möten och debatter. De har ju allt att förlora på att bli synliga. Bättre att gömma sig bakom sin pressekreterare eller någon annan tjänsteman. Har inte kunnat nås för en kommentar får därmed en helt ny innebörd.

Andra bloggar om politik, Sifo, kristdemokraterna, moderaterna.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://blog.mp.se/styrmedelsgruppen/archive/2007/10/16/styrmedelsgruppens-utv-rdering-av-skattev-xlingen.aspx#comments