fredag, oktober 12, 2007

Vem firar idag?

Igår blev det känt att en moderatpolitiker, Marie Lennerljung i Ängelholm, på ett nätforum berättat att hon firade mordet av Olof Palme. Lennerljung skrev följande:
”Palmes död är en obetydlig parentes i världshistorien och i Sverige är det väl bara sossar som sörjer den inbilske typen. Jag själv rökte cigarr i glädjeyra 1/3-86 för att fira att Sverige befriats från sin kommunistdiktatur.” Nu när medier uppmärksammat Lennerljung så lämnar hon sina politiska uppdrag men också sitt parti moderaterna.

Frågan som jag ställer mig är ju hur väl utbrett detta hat mot Olof Palme var. För det är inte första gången som vi får veta att Palmemordet firas. Redan i direkt anslutning till mordnatten påstods det att unga moderater hade jublat över att Sveriges statsminister tillika socialdemokraternas partiordförande hade mördats. Om det är sant så undrar man vilken människosyn dessa människor har. Hur mycket jag ogillar moderat politik så skulle det vara mig främmande att hata moderata politiker. Skulle heller aldrig komma på tanken att kalla Fredrik Reinfeldt för högerdiktator. Reinfeldt är folkvald i enlighet med vårt demokratiska system. Att jag sedan önskar att Sverige hade en socialdemokratisk statsminister istället är en helt annan sak.

Ett land som däremot har en diktator är Zimbabwe som just nu styrs av Robert Mugabe. Jag hoppas att invånarna i Zimbabwe får möjlighet att leva i en demokrati inom en snar framtid och att det ska kunna gå utan en massa våld och dödande. Naivt kanske men om människor utanför Zimbabwe väljer att inte bara fokusera på ett land i taget (just nu är det Burma) så kan vi förhoppningsvis hjälpa de som med demokratiska medel vill förändra Zimbabwe.

En person som har växt upp i Zimbabwe, dåvarande Syd-Rhodesia, är Doris Lessing. Var igår inne på Myrorna och hörde via radion att hon hade fått Nobelpriset i litteratur, just när jag stod vid bokhyllorna och bokstaven L. Både serien om Martha Quest och Den goda terroristen fanns inne till priset av 25 kr/bok. Ett tips för den som vill förena smarta inköp med miljömedvetenhet är att inhandla sina böcker och andra prylar på Myrorna. Kostar mindre än i en vanlig affär och är en del av bra återvinning.

Och på tal om återvinning. Al Gore, USA vicepresident 1993-2001, fick idag Nobels Fredspris för sitt arbete med att uppmärksamma världen på klimatföränringarna genom filmen En obekväm sanning. Gore delar priset med FNs klimatpanel IPCC. Undrar om Al Gore funderar över vad som hade hänt om han hade blivit USAs president i stället för George W Bush? (Gore hade flest röster men Bush vann ändå) Har svårt att tro att Bush någonsin skulle kunna få ett Fredspris med tanke på hans förkärlek för att döda folk både i USA och genom krigföring. Och allt annat han gör i guds namn...

Andra bloggar om politik , Olof Palme, Doris Lessing, miljö, Al Gore, Nobelpris, George W Bush.

Läs mer om Fredspriset i SvD, Dn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Palmehatet var stort för att inte säga enormt från högerhåll, så stort att det jublades när Palme blev mördad. Att jubla när någon blir mördad är osedvanligt osmakligt.

Idag när våldet io samhället har ökat så är det enormt viktigt att vi omeddelbart så fort någonting som ens lite lite grann liknar det hat som Palme utsattes för, reagerar med kraft och fördömer det och inte jamsar med.

Jag tycker det räcker med 2 mördade politiker i Sverige låt oss med alla kmedelförhindra att det blir 3

Thomas Tvivlaren sa...

Onekligen osmakligt men inte helt överraskande om det gjorts inofficiellt är jag rädd. Jag vet ju hur det lät inofficiellt dagarna efter den s.k. valstugeskandalen som Janne Josefsson avslöjade...

Samtidigt är det ju hyckel på hög nivå när hon nu fördöms för sitt uttalande av partisekreteraren för något som betydligt fler än en minoritet inom Det Nya Arbetarepartiet verkligen tyckte och tycker.

Å andra sidan är väl politik delvis synonymt med hyckleri? *luttrad*

Angående Bush som fredspristagare så är det väl i paritet med att han lyckades bli president vilket väl inte så många ansåg troligt heller om jag inte minns fel. Kanske nåddes gränsen där dock... ;)

Anonym sa...

Palmehatet var verkligen osmakligt. Kan inte begripa hur människor kan fira någon annans död. Det är sjukt och obehagligt.
Det som ligger närmast Palme hatet i dag är väl hatet mot Lars Danielsson. När jag har försvarat hans rätt att slippa bli hotad och förföljd har jag kännt vilket hat han väcker. Helt oresonligt och skrämmande.

För övrigt - kanske även Bush skulle kunna få fredspriset - Kissinger fick det ju! Men, förhoppningsvis lärde de sig en läxa där. ;-)

Anonym sa...

Du är osmaklig! Utan Bush hade vi haft terrorn i hela Europa. Ostörda terrorister och en feg Gore som dessutom är en lögnhals. Du kanske inte vet det men i England är hans film förbjuden i skolorna då det är 9 faktafel i den. Dags att vakna nu kanske?
Roberth Ström