onsdag, oktober 10, 2007

Skatt är skatt och avgift är något annat

När den borgerliga regeringen beslutade sig för byta namn på fastighetsskatten så gjorde man ett stort nummer av det och socialminister (!) Göran Hägglund fick äran att tillsammans med finansminister Anders Borg presentera regeringens förslag. Istället för skatt så byter man ut det till en kommunal avgift, men för merparten så är utgiften den samma. Men precis som många andra har påpekat, så tycker också lagrådet att skatt ska kallas skatt. Lagrådet menar att något som kallas avgift per automatik innebär att man erhåller en tjänst vilket man inte gör med regeringens förslag.

Och vad det gäller det kommunala självstyret så begränsar regeringen detta genom att man minskar statens anslag till kommunerna motsvarande vad den kommunala fastighetsskatten inbringar. Ingen valfrihet här inte.

Måste tillägga att det är roande att läsa att en person som är expert på överklassmanér tycker att klassbegreppen saknar rimlig betydelse. Efter att ha läst Susanna Popovas bok om överklassen är jag inte förvånad. Själv anser jag det fortfarande är befogat att använda klassbegrepp. Men det kanske beror på att jag tillhör ett parti som vill få bort klasskillnaderna. Allt medan de fyra borgerliga partiernas politik gör att vårt samhälle går i ett helt motsatt riktning.

För övrigt så verkar det vara en borgerlig taktik att gömma sig när det blåser hårt. När det stormade som mest kring Carnegie så höll sig Odell undan. Ingen i regeringen ville ställa upp de tidigare hett efterlängtade tv-sofforna eller radiodebatterna när det gällde utförsäljningssåpan. När Filippa Reinfeldt försämrar sjukvården för invånarna i Stockholm län har hon inte tid för intervjuer. Om det inte handlar om henne som kvinna och privatperson. Vare sig Filippa eller Fredrik Reinfeldt ville svara på frågor från Uppdrag granskning angående friskolor i Täby.

Och nu är det Maud Olofsson som inte vill svara på frågor från P1 angående att hennes pressekreterare, på Olofssons uppdrag, hade chattat med Aftonbladet läsare som trodde att det var näringsminstern som satt bakom tangenterna. Undrar hur länge medierna kommer att acceptera att borgerliga politiker hukar vid besvärliga frågor?

politik, regeringen, skatt, Mats Odell, Reinfeldt, Maud Olofsson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"... för merparten är utgiften den samma"? Qué? Vad menar du? På vilket sätt är 0,75 procent av taxeringsvärdet samma som 1,0 procent av taxeringsvärdet? På min miniräknare är det en 25-procentig minskning.

Unknown sa...

Problemet är ju hur man definierar överklass. Är det den gamla definitionen där det mest är adeln som ingår (Den som troligen Magdalena Ribbing avser) eller den nya som uppkommit där man pratar om ekonomisk och politisk makt. Man kan ju således definiera t.ex Wanja Lundby-Wedin som överklass med sin lön och sitt inflytande i samhället. Samtidigt finns det traditionell överklass med adlig titel som saknar såväl makt som pengar (dvs klassklyftorna har försvunnit). Vilka är det då som är boven i dramat..?