tisdag, juni 24, 2008

Hur utanför är folk som får vårdnadsbidrag?

Med tanke på borgarnas närmast sjukliga längtan efter att kategorisera människor i utanförskap så undrar jag hur de personer som uppbär vårdnadsbidrag ska definieras i regeringens statistik. Ställde därför en fråga till socialminister Göran Hägglund förra veckan i samband med just en debatt om vårdnadsbidrag om hur regeringen räknade. Jag fick inget svar då så därför har jag ställt en skriftlig fråga till finansminister Anders Borg. Borg gillar ju verkligen att räkna så han borde ju kunna svara, eller hur?

Skriftlig fråga 2007/08:1408
Vårdnadsbidrag och utanförskapet
av Eva-Lena Jansson (s)
till finansminister Anders Borg (m)
Den borgerliga regeringens definition av begreppet utanförskap är i flera fall obegripligt. Om en person är sjukskriven till exempel 3 dagar för en kraftig förkylning så räknas den personen in i ”utanförskapet”. Och detta trots att personen kan ha ett heltidsarbete, kanske med en hög lön och vara aktiv på många sätt i vårt samhälle.
Jag har svårt att tro att alla de människor som regeringen väljer att räkna in i det så kallade ”utanförskapet” känner igen sig i denna beskrivning, men med regeringens bristande logik så kan man säkert hantera statistik på detta sätt.
Nu när den borgerliga regeringen väljer att införa ett vårdnadsbidrag så blir ju frågan hur personer som utnyttjar detta bidrag, och därmed tar ett steg bort från arbetsmarknaden, ska redovisas i statistiken.
Min fråga till finansminister Anders Borg är därför följande:
Avser finansministern att vidta åtgärder för att den borgerliga regeringens statistik över det så kallade ”utanförskapet” också ska innefatta personer som uppbär vårdnadsbidrag på hel- eller deltid?
Svar utlovas inom två veckor.

Hur definierar jag då den borgerliga regeringen? De befinner sig i ett ovanförskap där inga sjuka, arbetslösa, studenter, föräldralediga eller andra med stöd från samhället tillåts störa med sina bilder av verkligheten. Då blir det bara jobbigt.

Och så här kanske det låter på telefonsvaret från ett sommartomt Rosenbad:
- Systemskifte pågår just, och därför har vi just nu fullt upp, men vi är strax tillbaka för att se till så att allmännyttan i din kommun ska kunna säljas ut, kommunala skolor ska kunna reas bort (se Täby) och sjukvården bli privatiserad. Blåaste hälsningar, din borgerliga regering.

För övrigt så har engagemanget kring FRA-lagen inte tagit sommarlov om nu någon (läs regeringen) hade hoppats på det.


Andra bloggar om politik, systemskifte, utanförskap, ovanförskap, vårdnadsbidrag

3 kommentarer:

Ida sa...

HAHA, bra EvaLena, jag hejar på dig! Själv har jag alltid undrat om de arbetslösa ska IN på arbetsmarknaden eller UT på arbetsmarknaden. På jobbet är det mest som en karusell.

Anonym sa...

Visst är det märkligt det här med utanförskap...
Eftersom jag är sjukpensionär, så påstås jag tillhöra skaran..
Men eftersom jag är lika dum som en humla, så har jag inte fattat det!
Jag känner mig nämligen inte det minsta utanför, och än har jag inte tvingats bära något särskilt märke eller armbindel (fast det är väl en tidsfråga...)för att få tillträde till allmäna platser, som bibliotek, gator och torg.. Ej heller har jag blivit utslängd från vare sig biografter eller allmänna kommunikationsmedel..
Och sist men inte minst, Jag betalar MER än de som är "innanför" i skatt, trots att min pension bara är 60% av den lön jag hade för 8 år sedan!(eftersom jag inte har något "jobbskatteavdrag"
Däremot förväntas jag avstå från både mat, kläder, tandläkarbesök och en "rik fritid".. Jag får inte utan vidare använda min pension som jag vill.. Det är alltid en massa människor som har en massa "tyckande" kring vad som är lämpligt att köpa och hur mycket som ska återgå till staten, av det som jag betalat i skatt och avgifter i över 30 år på..
Och till alla er löneslavar som är så avundssjuka på min "lediga tid", DET är jättenkelt fixat! Det är bara att gå ner till 50% i arbetstid!(skulle ändå tro att ni har bättre ekonomiska förutsättningar, eftersom ni fortfarande betalar mindre i skatt!)

Trollets mamma sa...

Mycket bra skrivet, tänkt och tyckt!!! Tackar!