måndag, december 01, 2008

Dagens lucköppning, 1


1:a december är inte bara första dagen för årets julkalender. Det är dessutom Världsaidsdagen och därför har människor runt om i Sverige stått på torg, delat ut information och samlat in pengar till forskning om HIV/Aids och till stöd för HIV-positiva personer.

Så idag stod jag tillsammans med politiker från andra partier, företrädare för Rädda Barnen, Afrikagruppen, RFSU och RFSL på Våghustorget i ett kylslaget Örebro. Många kvinnor skänker pengar men få män. En som gjorde skillnad var en man i trettioåldern som kom fram och berättade att han är sprutnarkoman och har hepatit C. Däremot hade han ännu inte smittats av HIV och visade sina rena sprutor som låg i en förpackning.

En önskan skickade killen med när han stoppade ner en tjuga i insamlingsbössan: ”Landstinget och kommunen borde kunna hjälpa till med rena sprutor så att man kan undvika att bli smittad av sjukdomar”.
Vilket i sig säkert skulle hjälpa till en hel del för att få ner antalet smittade av både hepatit C och HIV. Men merparten av de 540 personer som rapporterats som smittade av HIV under 2007 har fått det genom en sexuell relation. Och statistiken visar att det är via heterosexuella relationer som flest smittats, ca 150 personer. Sedan kommer ca 75 personer som smittats via en homosexuell relation och ca 30 personer via sprutor. Idag rapporteras det att antalet HIV-smittade ökar i stora delar av Europa men alla länder redovisar inte statistik, då sjukdomen fortfarande är tabubelagd.

Så till alla tonårsföräldrar som just nu funderar över lämpliga julklappar, köp ett åtminstone ett paket kondomer. Det är det bästa skyddet mot könssjukdomar, och era barn riskerar att drabbas av den i dagsläget icke botbara och mycket allvarliga sjukdom som HIV faktiskt är. Kärlek däremot finns det inget botemedel mot. Som tur är.

Andra som bloggar om politik, HIV Aids kondom

Inga kommentarer: