tisdag, december 02, 2008

Dagens lucköppning, 2

Och idag fick Jonas Jacobsson Svenska Dagbladets Bragdguld. Detta efter att han tagit tre guldmedaljer i OS. Stort grattis till Jonas, det var välförtjänt!

Senar ikväll ska jag ha debatt med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om arbetslösas möjlighet att delta i politiken. Och jag hoppas att det blir en debatt där ministern svarar på mina frågor. En annan person som hoppas på ett uttömmande svar från Littorin är Elisabeth från Örebro som sitter på åhörarläktaren och följer debatten direkt. Elisabeth blev arbetslös i somras då hon blev uppsagd från Arbetsmiljöverket som Littorin och regeringen har lagt stora besparingar på, drygt 150 miljoner kr. Och nu har Elisabeth, som är fritidspolitiker i Örebro läns landsting, återigen drabbats av Littorins försämringar. Denna gång genom a-kassereglerna som tolkats som att Elisabeths uppdrag, ca 9 dagar per år, räknas som ett deltidsarbete. Vilket kan innebära att Elisabeth stängs av från a-kassan efter 75 dagar om hon inte slutar sitt politiska uppdrag.

Vilka politiker kommer vi få om inte exempelvis arbetslösa och förtidspensionärer inte får delta i demokratiska församlingar? Och hur påverkas politiken av det faktum att det bara blir personer som får skattesänkningar och mer i plånboken som är med och tar beslut? Mina svar på dessa frågor är att vi får mindre representativa fullmäktigen och förmodligen sämre beslut.

Jag har som sagt inte så stora förväntningar på en längre debatt och inte heller ett konstruktivt svar från den minister som påstår att Wanja Lundby-Wedin är hotfull. Att LOs ordförande har ett stort engagemang och rättvisepatos vet alla som känner henne. Och Lundby-Wedin gillar raka och konstruktiva debatter lika mycket som hon ogillar påhopp och osakligheter.

Andra bloggar om politik, regeringen, Sven Otto Littorin, Wanja Lundby-Wedin.

4 kommentarer:

Tingeling sa...

Ännu en gång är du med och uppmärksammar en viktig fråga, Eva-Lena! Jättebra. Jag håller tummen för Elisabeth och alla andra som inte har turen att ha ett arbete men som vill engagera sig politiskt.

Om reglerna verkligen fungerar så är det ju fullständigt sjukt!

Anonym sa...

"Jag har som sagt inte så stora förväntningar på en längre debatt och inte heller ett konstruktivt svar från den minister som påstår att Wanja Lundby-Wedin är hotfull."

Har du missat att SVT:s Anna Hedenmo i praktiken bekräftar incidenten?

Ida sa...

Go for it EvaLena!
Du har helt rätt, politiken måste vara öppen för alla! Hur gick debatten?

Eva-Lena Jansson sa...

Till Tingeling: jag hoppas verkligen Elisabeth får rätt, men det verkar som en del a-kassor gör helt befängda tolkningar av lagen.
Till anonyma Henrik: Hedenmo bekräftade att Lundby-Wedin var upprörd. Men det är inte synonymnt med hotfull.
Till Ida: det blev en debatt där arbetsmarknadsministern höll med mig i det mesta. Sen framförde han åsikten att antalet deltidsarbetslösa hade minskat till följd av regeringens politik. Jag tror för min egen del, vilket jag framförde vid debatten, att antalet deltidsarbetslösa inte alls har minskat i den omfattningen som statistiken visar. Men jag tror att många deltidsarbetslösa har försvunnit ur statistiken eftersom det inte finns någon anledning att vara anmäld då man ändå inte får någon ersättning från a-kassan.