onsdag, oktober 28, 2009

Dags att ta lärdom av Bamse

Hon är kaxig men också ödmjuk. Hon har tydliga åsikter men lyssnar gärna på andra. "Hon" jag syftar på heter Mona Sahlin och är partiordförande för Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Att vara just ödmjuk och lyssnande i ett parti, där många företrädare uppträder stöddigt och anser att partiet inte behöver lyssna på några andra, är inte helt enkelt. Men jag tror faktiskt att det är nödvändigt om vi ska fortsätta söka medborgarnas förtroende. För om man är störst, och ibland så stark att man har egen majoritet, så är det viktigt att komma ihåg att det inte är en naturlag. Och framför allt att man kan lära av andra. Vi sitter inte inne med den enda sanna lösningen på varje problem även om våra värderingar är tidlösa. Och är man starkast så behöver man vara snäll, det vet alla som någon gång läst Bamse.

Så när Sahlin idag talar på kongressen så kommer hon att göra det i ett unikt läge, Socialdemokraterna går till val med utgångspunkt att bilda en rödgrön regering. Det är modigt, nödvändigt men inte älskat av alla i partiet. "Det var bättre förr" kommer säkert en och annan gråhårig man att muttra.

För egen del tror jag att partikongressen kommer att göra precis som flera fackliga ledare hoppas, ta ett steg till vänster. Även i det här fallet är det Mona Sahlin som visar vägen. När det gäller opinionsundersökningar så varierar dessa fortfarande kraftigt. Det enda som verkar vara stabilt, oavsett vilka som frågar, är att Moderaterna är största borgerliga parti och att Socialdemokraterna är störst bland alla väljare.

För övrigt så är jag glad att Åsa Westlund uppmärksammar och ifrågasätter lobbyisternas påverkan på riktlinjerna. Jag utgår från att riktlinjerna kommer att förändras och skärpas när det gäller just upphovsrätt och integritetsfrågor. Björn Sundin, som är ombud från Örebro, har en hel del kloka förslag.

Andra som bloggar om politik, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Jobbkongressen, integritet.

Inga kommentarer: