tisdag, oktober 27, 2009

Vänster ut för Jobbkongressen 2009

Nu är det äntligen dags för ännu en partikongress och jag tänker tillbaka på den första som jag besökte. Det var i Sundsvall 1997 och där togs många viktiga beslut varav två som jag har starka minnen till. Det ena var att kongressen beslutade att man skulle förbjuda sexköp. Från kvinnoklubbarna i Örebro hade man skickat in en motion på det temat som sedan blev lagstiftning i Sverige och senare Norge. Det andra beslutet som väckte stora känslor handlade om att homosexuella skulle ha rätten att bli prövade som adoptivföräldrar. Efter det beslutet hade jag en ganska vild nattlig debatt med en känd krönikör i Aftonbladet som ansåg att den traditionella familjen var hotad. Nu 12 år senare är det här beslut som flertalet medborgare ser som självklara även om det naturligtvis finns de som anser att "allt var bättre förr".

Socialdemokraternas partikongress 2009, Jobbkongressen, har självklart fokus just på frågor om hur alla som vill och kan ska kunna få ett arbete. Arbetslinje i kombination med generella trygghetssystem som funkar som broar till studier eller jobb blir ingen stridsfråga eftersom det är en grund för vår syn på den svenska välfärdsmodellen. Men det finns andra frågor som självklart kommer att vara föremål för längre och hetare debatter.

 • Föräldraförsäkringen, en het fråga redan förra kongressen. Gränsen för tålamod verkar ha ebbat ut hos flera som nu kräver en tredelad försäkring enligt den isländska modellen. Något jag också vill ha. Det handlar inte om att tvinga någon vara hemma mot sin vilja. Vill man inte vara med sina barn så behöver man inte. Undrar förresten hur många män som är beredda att avstå från sin lagstadgade semester till sin fru/man/sambo?
 • Afghanistan, och den svenska närvaron. Jag inser att frågan är komplicerad och det är viktigt att skydda de demokratiska krafterna som idag möjliggör att flickor återigen får gå i skolan. Men var går gränsen för hur många svenska soldater som ska vara där? Och när övergår de sk striderna i rent krig?
 • Friskolor. Jag ogillar det system som finns idag där vem som helst som kan fylla i en blankett kan öppna en skola i nästan vilken lokal som helst och bara casha in skattepengar. Samtidigt som kommunala skolor får slå igen när eleverna lockats till privatskolorna med fria datorer och uppträdande av Idol-Ola. Privatskolor som saknar skolbibliotek, matsal, gympasal, skolsköterska mm. Och då har jag inte tagit upp avarten med religiösa friskolor.
 • Vinstintressen inom vården. Offentlig sjukvård tjänar på att medborgarna är friska. Privat sjukvård tjänar pengar på att medborgare/kunder är sjuka. Det finns gränser för marknaden och här borde vi vara tydliga med att sätta upp tydliga regler för vem som beslutar om mål och kvalitet samt en tydlig politisk styrning.
 • Integritetsfrågor kopplat till den digitala utvecklingen. En del verkar tro att det här en debatt som kommer att försvinna av sig själv och att det bara är unga män, nördar, som bryr sig. Något som är fullständigt fel och om Socialdemokraterna inte tar frågor om integritet och utvecklingen på internet på fullast allvar så kommer man att slarva bort en helt avgörande fråga för den kommande samhällsutvecklingen.
  • Men ok, den här kongressen är jag inte ombud. Så istället för att själv argumentera och debattera dessa frågor så ska jag åka ut till Älvsjö och följa debatten som åhörare. Men självklart också blogga om både kända och okända frågor som kommer upp på kongressen. Samt presentera några av ombuden som lyfter upp viktiga synpunkter.

   På fredag kl 14-15.30 ska jag tillsammans med Lars Ilshammar, Rosemarie Södergren, Erik Laakso och Ann-Catrin Brockman delta i ett seminarie "En progressiv politik för det digitala samhället" som arrangeras av Sossarmotstorebror. Och där kommer jag ha svårt för att vara tyst...

   Dagens bloggtips inför Jobbkongressen: Fredrik Pettersson, Johanna Graf, Peter Andersson, Alexandra Einerstam.

   Och glöm inte att läsa Ett hjärta rött! Ilsemarie är mitt förslag till Stora bloggpriset i kategorin politik och samhället.

   Andra som bloggar om Socialdemokraterna, politik, jobbkongressen, välfärd, integritet, bloggar, Stora bloggpriset, Internet.

   2 kommentarer:

   Anonym sa...

   Inga vinstintressen i omsorgen heller tack!

   minata sa...

   Jag använder Brockmans sida som ett exempel på hur ett årsmöte skall arrangeras för Piratpartister.

   http://forum.piratpartiet.se/Topic179579-14-1.aspx

   Titel:Partikongressen(S) lärdom för PP
   ett digitalt skådespel

   ”Så här skall ett årsmöte se ut!
   Blandat med In Real Life och Away From Keyboard
   http://www.brockman.nu/blogg/?p=1859
   Något för Piratpartiet att studera!”

   Kommentar:
   Piratpartiet har sina möten digitalt med röstningar via Poll-teknik. Av 50 000 medlemmar deltar bara ett hundra i diskussioner och omröstningar.