torsdag, mars 18, 2010

Ungdomar vill vara aktiva

Carin Jämtin och Socialdemokraterna i Stockholm har just nu en kampanj där man bla tar upp det faktum att neddragningar som drabbar ungdomar, kan bli extra kostsamma. Något som de flesta kommunpolitiker har lärt sig. Efter en riktigt stökig sommar i Örebro, med många bråk på stan och skadegörelse valde man att satsa lite extra på sommarjobb för ungdomar, det som ibland kallas feriepraktikplatser. Något som gav dubbla effekter, många ungdomar fick möjlighet att göra något meningsfullt under några veckor, samtidigt som det blev en ganska lugn sommar med mindre fylla och bråk på stan. Under förra mandatperioden satt jag i den kommunala nämnden som hanterar sommarjobb. Vi valde då att utöka satsningen så att fler skulle få möjlighet att få jobberfarenhet, något som fortsatte att ge positiva effekter.

Därför känns det extra bra att Mona Sahlin i dagens SvD presenterar en aktiv jobbpolitik för ungdomar. Fler kommuner måste göra mer för att ungdomar, men även statens arbetsmarknadspolitik måste förändras. I slutet av februari var 712 ungdomar i Örebro inskrivna i den sk jobbgarantin för unga. Av dessa har 372 ingen aktivitet alls trots att alla vet att passivitet bara förlänger tiden i arbetslöshet.

Så att jag och många fler längtar efter en Sahlin-ledd rödgrön regering framgår med önskvärd tydlighet i den opinionsundersökning som redovisas i flera medier. Det är långt kvar till valet men det känns onekligen som det är medvind just nu.

Andra bloggar om politik, ungdomar, jobb, sommarjobb, Mona Sahlin, , rödgröna, Socialdemokraterna, Val 2010.

1 kommentar:

Anonym sa...

Eran generation har snutit våran så mycket i näsan att det är skrämmande. Att ni tror att vi ska kunna betala eran och nästkommande generation är ett skämt! Hur ska vi kunna göra det när 50% av oss inte ens har fått ett första jobb? Det hela känns som ett skämt, ni har förstört våra liv! Förstår ni det?